img
img

Детальніше

Світова література. Антуан де Сент-Екзюпері. Казка-притча «Маленький принц» 

Звідки я родом? Я родом з дитинства, як з якої-небудь країни.

Антуан де Сент-Екзюпері

Льотчик і філософ. Напевне ніхто, крім А. де Сент-Екзюпері, не зміг би поєднати одне з іншим. Пілот поштових ліній, начальник аеродрому в пустелі й письменник, мислитель-гуманіст. «Для мене літати і писати — одне й те саме,— говорив Екзюпері. — Головне — діяти, головне — знайти себе».

Про його цікаве та складне життя подивися у відео нижче

Антуан де Сент-Екзюпері в душі назавжди залишився дитиною. У своєму житті він здійснив чимало таких вчинків, які викликають і подив, і захоплення:

1. Коли його друг розбився в Кордильєрах, він день за днем кружляв на своєму літакові над гірськими верхівками, сягаючи самого дна льодяних ущелин.

2.Сент-Екзюпері у своєму житті зазнав 15 аварій. Одна з них трапилася, коли під час народного гуляння у Версалі він виробляв запаморочливі трюки. «Мені не врятуватися, та не падати ж на святковий натовп», – встиг він подумати і зумів дотягнутися до місця, де в разі катастрофи постраждав би він один.

3.Він викупив негра, який багато років без усякої надії перебував у неволі.

4.Якось у Південній Америці Екзюпері зустрів збіднілого старого француза. Він купив біднякові білет на корабель та віддав йому останні гроші.

5.Одного разу Екзюпері побачив знайому дівчинку всю в сльозах. Їй хотілося мати парасольку, але мати переконувала дочку в тому, що парасольок для дітей не буває. Наступного дня письменник прийшов до дівчинки з маленькою парасолькою.

Молодець! Ти вже дізнався, що Антуан де Сент-Екзюпері був відважним пілотом, мудрим чоловіком та доброю людиною. А тепер переходь до найвідомішого твору письменника, який точно не залишить тебе байдужим!

Казка-притча “Маленький принц”

Казка «Маленький принц» французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері, написана 1942 рокує, вперше опублікована у США у 1943 р. Книга присвячена найкращому другові письменника — Леонові Верту.

Ця казка адресована дитині, яку назавжди має зберегти у своїй душі кожен дорослий.

Ти можеш прочитати твір повністю просто натиснувши сюди.

Або скорочено (стислий переказ) – тисни сюди.

Твір «Маленький принц» визначають за жанром казка-притча.

Пригадаємо:

Казка – прозовий твір про вигадані, фантастичні події.

Притча – твір повчального характеру з чітко вираженою мораллю.

Головний герой твору — Маленький принц — шляхетний самотній герой, який шукає відповідей на свої внутрішні питання, покидає астероїда Б-612 подорожуючи Всесвітом. Подорожуючи, маленький герой на кожному з сусідніх астероїдів зустрічається з їхніми жителями, які втілюють якісь узагальнені людські риси.

Дитина – Маленький принц – душа світу. Дорослі й діти по-різному оцінюють життя. Для дорослих – найголовніше гроші, влада, кар’єра, честолюбство, задоволення. Для дітей передусім – дружба, краса, чесність, совість, журба, співчуття.

«Тільки діти знають, чого шукають»

Цитата з казки “Маленький принц”

Життя дорослих людей неправильне з точки зору Маленького принца. Воно марне й нецікаве. У ньому немає безкорисливості. Скрізь люди шукають користь, дорослі перестали розуміти, що таке життя насправді. Кидаються від крайності до крайності, самі не розуміючи, чого шукають. Ведуть постійні війни.

Головним художнім прийом у створенні системи образів «Маленького принца» є алегорія.

Алегорія (дав.-гр. αλληγορία — іносказання) — спосіб двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями, з характерними ознаками приховуваного.

Алегоричні образи переважно є втіленням абстрактних понять, які завжди можна розкрити аналітично. Значення алегорії, на відміну від багатозначного символу, однозначне і відділене від образу; зв’язок між значенням і образом встановлюється за подібністю.

Казка Антуана де Сент-Екзюпері має філософський характер і торкається загальнолюдських питань і проблем, які не втрачають своєї актуальності з плином часу. Ми їх називаємо моральними цінностями людства. Вони важливі як для кожної конкретної людини, так і для всіх людей в цілому. Але секрет і полягає в тому, що кожен проходить цей шлях пізнання й духовної зрілості сам!

Ми знаємо, що «Маленький принц» – це останній твір Антуана де Сент-Екзюпері, який став підсумком усього життя й творчої біографії, у якому він в алегоричній формі виклав філософські міркування щодо сенсу людського життя, моральних цінностей, якими людина має керуватися в стосунках з іншими людьми. Проте ці важливі думки письменник-гуманіст проголошував і в інших своїх творах – «Військовому льотчику», «Планеті людей», «Листі до заручника», цитати з яких, як і важливі думки з «Маленького принца», стали всесвітньо відомими афоризмами.

Подивися відео та занотуй найголовніше

Переглянь відео та занотуй у конспект найголовніше

Перевір — що запам’яталося?

І ще одна вправа. Чи зможеш знайти відповідності?

Домашнє завдання:

Обери три найважливіших, по-твоєму, висловлювання з «Маленького принца» й напиши, спираючись на них, три головних правила, яким би ти хотів слідувати усе своє життя.

Дякую за роботу!

Побачимося на наступному уроці!

Залишилися питання?

Наші куратори обов'язково зв'яжуться з вами